Nieuwsbrief

Dierenartsenpraktijk Westvoorne

Nieuwsbrief 89, juni 2019


Beste lezer,

Nu voor de meeste mensen de zomervakantie weer voor de deur staat, nog even wat tips daarover voor uw huisdieren.

HOND
- Uw hond gaat mee op vakantie naar het buitenland: kijk eerst even op anwb.nl of licg.nl of er voor het betreffende land, en de doorgangslanden, nog aanvullende vereisten zijn.
Verplicht zijn een chip, het officiële europese paspoort en inenting tegen hondsdolheid minimaal 3 weken voor vertrek en maximaal 3 jaar oud bij thuiskomst.
Als u gaat vliegen, is het handig om te informeren of er een gezondheidsverklaring wordt vereist.
Aan te raden:bescherming tegen zowel uitwendige als inwendige parasieten. Zeker in de zuidelijke landen moet u, afgezien van vlooien en teken, rekening houden met zandvliegen(die Leishmaniosis overbrengen) en de muggen die hartworm overbrengen.
Wilt u een op maat gesneden advies voor uw hond, dan kunt u het beste even contact opnemen met de praktijk.
- Uw hond gaat in pension: verplicht zijn een chip, een vaccinatieboekje en een lopende bescherming tegen hondenziekte van maximaal 3 jaar oud bij ophalen, liefst aangevuld met parvo en ziekte van weil. Veel pensions vragen ook om een extra vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest( voorheen kennelhoest), minimaal 2 weken voor aankomst en maximaal 1 jaar oud bij ophalen. Denk aan preventie tegen vlooien, teken en wormen(evt medicijnen en dieetvoer).
- Uw hond logeert ondertussen bij vrienden of familie: geen verplichtingen. Is altijd te overwegen, want de meeste honden doet u geen plezier met een verre reis naar een warm land. Denk aan preventie tegen vlooien, teken en wormen(evt medicijnen en dieetvoer).

KAT
- Uw kat gaat mee naar het buitenland: de verplichtingen zijn hetzelfde als voor de hond. Gezien het karakter van de gemiddelde kat niet aan te raden. Denk aan preventie tegen vlooien, teken en wormen.
- Uw kat gaat in pension. Verplicht zijn een vaccinatieboekje, in sommige gevallen een chip en een lopende bescherming tegen kattenziekte van maximaal 3 jaar oud bij ophalen. Het liefst aangevuld met een basisbescherming tegen niesziekte. Veel pensions vragen ook nog om een extra bescherming tegen niesziekte(bordetella). Ook met een verblijf in een pension doet u de meeste katten geen plezier. Denk aan preventie tegen vlooien, teken en wormen.
- Uw kat logeert ondertussen bij vrienden of familie: geen verplichtingen. Denk aan preventie tegen vlooien, teken en wormen en evt dieetvoer of medicijnen.
De meeste katten doet u geen plezier met een verblijf in een vreemd huis, zeker niet als daar honden en/of andere katten verblijven.
- Uw kat blijft thuis en wordt daar verzorgd door vrienden of familie. Alhoewel veel mensen daar huiverig tegenover staan, is dit in de beleving van de kat verreweg de beste oplossing.De verzorging(aandacht, schone bak,vers drinkwater en eten) dient wel dagelijks te zijn. Denk aan preventie tegen vlooien, teken en wormen of evt dieetvoer en medicijnen.

KONIJN,CAVIA en kleine knaagdieren

- Deze dieren zijn altijd makkelijk met bak en al te verplaatsen naar een opvangadres of kunnen gewoon thuisblijven. Wel dagelijkse verzorging met vers drinkwater en eten. Speciale waarschuwing voor konijnen: bij temperaturen van 25 graden of hoger legt de groenglanzende vlieg eitjes bij voorkeur onder de staart, die zeer snel tot een madenuitbarsting kan leiden. Dagelijkse kontrole van met name het gebied rond de anus is dan gewenst. Er zijn preventieve druppels en spray beschikbaar.

Fijne vakantie en graag weer tot een volgende keer, A. Schrage

info@dierenartsschrage.nl | www.dierenartsschrage.nl